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Code Edition: 2014 Oregon Structural Specialty Code (OSSC) 

ASCE 7-10, Minimum Design Loads for Buildings and Other Structures 

Code Section: OSSC Section 1613.1 

ASCE 7-10 Section 13.5.6 

Date: July 1, 2010 (Issued) 

July 1, 2014 (Updated) 

February 2, 2017 (Updated) 

Subject: Construction requirements for Suspended Ceiling Systems 

Question: What are the minimum requirements of the Oregon Structural Specialty Code (OSSC) 

for the construction of suspended ceiling systems? 

Answer:  

I. For structures classified as Risk Category IV, provide an engineered ceiling system designed for 

the appropriate forces (ASTM E 580 Section 5.7.1) except in the following: 

a. Ceilings less than or equal to 144 square feet and surrounded by walls connected to the 

structure above are exempt from the seismic design requirement (ASTM E 580 Section 1.4 

and ASCE 7 Section 13.5.6). 

b. Upgrading of an existing ceiling in accordance with Section V in this interpretation. 

II. For structures classified as Risk Category I, II, or III the following options are available: 

a. An engineered ceiling system designed for appropriate forces, 

b. A prescriptive design in accordance with ASTM E 580: 

1. In Seismic Design Category C: Prescriptive ceiling systems designed and installed in 

accordance with ASTM E 580. 

2. In Seismic Design Category D through F: Prescriptive ceiling systems designed and 

installed in accordance with ASTM E 580 as modified by ASCE 13.5.6.2.2(a through c) 

as amended by OSSC 1613.6. 

c. Shake table testing of components and their supports, to determine their seismic capacities, in 

accordance with ICC Acceptance criteria 156. {Section 13.2.5 of the ASCE 7-10.} 
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d. Seismic qualification by experience data based on nationally recognized procedures. {Section 

13.2.6 of the ASCE 7-10.} 

e. Northwest Wall & Ceiling Bureau - Technical Bulletin 401, 2013 Version: In structures 

classified as Risk Category I, II, or III, suspended ceilings installed in accordance with the 

prescriptive provisions of NWCB TB 401 are deemed to comply with this interpretation. 

NWCB TB 401 contains information compiled from the different applicable documents such 

as ASCE Standard 7-10, IBC 2012, ASTM Standard C635, ASTM E 580 and is available at 

the following internet address: http://www.nwcb.org/401-document.html 

III. GENERAL NOTES The following notes are applicable to section II above: 

a. Specialty ceilings must be installed using an engineered design and may not use the 

provisions of this interpretation. Specialty ceilings include but are not limited to those 

incorporating arched ceilings, curved or curvilinear ceilings or sloped ceilings; or having no 

direct connection to the surrounding walls or supports, such as "free floating" or "cloud" 

ceiling elements. 

b. Tiles. Suspended ceilings installed to this interpretation may use either standard acoustical 

lay-in ceiling panels, tegular, kerfed or similar light-weight ceiling panels. 

c. Spreader bars 

1. Wire ties are deemed equivalent to spreader bars 

2. Spreader bars are not required if a 90 degree intersecting cross or main is within 8 inches 

of the perimeter wall. 

3. Spreader bars are not required at perimeters where ceiling grid ends are attached to 

closure angles. 

d. Wire gauge: The minimum wire size shall be US Steel Wire Gage #12 (0.1055- inch). 

IV. Notes specific to Seismic Design Categories D through F: 

a. Lateral force bracing is required for ceilings over 1000 square feet. 

b. Ceilings with interstitial spaces less than 12-inches to framing are not required to have lateral 

force bracing. 

c. Grid attachment: The suspended ceiling grid shall be attached to two adjacent walls. 

Soffits complying with d (2) are deemed to be equivalent to walls. The other end of the grid in 

each horizontal direction shall have a 0.75 in (19 mm) clearance from the wall and shall rest 

upon and be free to slide on a closure angle. 

d. Seismic joints 

1. For ceiling areas exceeding 2,500 square feet, a seismic separation joint shall be 

provided with the limits of the long to short dimension ratio being less than or equal to 4 

in accordance with ASCE 7-10 section 13.5.6.2.2b. The layout and location of seismic 

separation joints shall be per the designer of record and noted on the plans. 

2. In lieu of seismic separation joints, the ceiling may be divided into areas less than 2,500 

square feet by the use of partitions or soffits as described below. 

a) Partitions. Where used, partitions shall extend a minimum of 6 inches above the 

level of the plane of the grid and shall be independently braced to the structure 

above. 

b) Soffits. Where used, soffits shall extend to a point at least level with the bottom 
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plane of the grid and shall be independently supported and laterally braced to the 

structure above. 

3. Other than partitions and soffits, seismic joints may not be used as part of a fire rated 

ceiling assembly unless substantiating documentation is provided. 

4. The minimum movement that must be accommodated at seismic joints is 
3
/4 of an inch. 

e. Perimeter clips: Where substantiating documentation is provided, perimeter clips may be 

used to satisfy the following requirements: 

1. 2-inch closure angle 

2. Spreader bar requirements 

f. Sprinkler Heads: Flexible head design that can accommodate 1-inch free movement in any 

direction shall be permitted as an alternate to the requirement for 2-inch oversize rings, 

sleeves or adapters through the ceiling tile. 

g. “Power driven shot-in-anchors" (Applies to all Risk Categories) when used for seismic 

application as part of the prescriptive path in Seismic Design Categories D, E, and F shall 

have an ICC-ES approval for seismic applications and shall require "special inspection" 

irrespective of the type of "Risk Category" the structure is in. Anchors for kicker wires 

(splayed wires installed for purposes other than seismic restraint) are exempt from this 

requirement. 

As of the issuance of this interpretation, approved load testing values for the use of 

“powder driven shot-in- anchors” in normal-weight concrete over a metal pan deck have 

not been established. Until such time as approved load testing values are established, an on-

site pull-test of such assemblies is required. The test shall demonstrate that the anchor can 

support a minimum 250 lbs. for not less than 10 seconds and be conducted by an approved 

testing agency. At a minimum, such testing shall be performed on 5% of the total number of 

wires but not less than 5. Test samples shall be selected from dispersed locations. 

On Site Test Failures. 

In case of pull test failures, the testing agency shall notify the local jurisdiction. An 

increased level of testing, as described below, shall be conducted. All failed anchors shall be 

replaced. 

Increased testing requirements. 

1. A minimum of 6 anchors in the immediate vicinity of the failed anchor shall be tested. 

2. In the event of any additional failure, all anchors placed on the same day shall be tested. 

Load testing results are required to be submitted to the local jurisdiction for approval 

prior to the ceiling grid inspections. 

V. Upgrading of Existing Ceilings (Applies to all Risk Categories); 

a. Ceilings without Seismic Bracing. Where existing ceilings are without seismic bracing, the 

ceiling system shall be brought into substantial compliance with current code requirements 

when 50% or more of the ceiling tile is altered, repaired or replaced as part of a general space 

alteration, or if all of the ceiling system is removed. 

Substantial Compliance means installation of the following items where required in new 

construction: 

1. lateral force bracing (splayed wires) 
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2. compression struts 

3. slack wires on all light fixtures and air terminals 

This requirement does not trigger the need for: 

1. 2-inch closure angle as specified in section II 

2. Seismic separation joints 

3. 1-inch movement in all directions around sprinkler pendants 

These upgrades are not required when: 

1. Removing portions of tiles or panels and/or grid to alter ductwork, sprinkler pipe, low 

voltage wiring, etc. 

2. Portions of a ceiling are removed only to facilitate the installation of sprinkler piping 

b. Ceilings without Compression Struts. Where existing ceilings have seismic bracing but do 

not have compression struts at the center of the splayed wires, the addition of compression 

struts will only be required when and where the grid is replaced, altered, raised or lowered. 

Analysis:  

The OSSC and ASCE 7 provide the requirements for prescriptive design and installation of 

suspended ceiling systems by referencing ASTM standards. Since there are no areas in Oregon 

classified as Seismic Design Category A or B, the lateral restraint of suspended ceiling systems is 

required unless specifically exempted. The specific code sections relating to this interpretation are: 

· OSSC Section 808 requiring acoustical ceiling systems to conform to generally-accepted 

engineering practices, the provisions of Chapter 8, and other applicable requirements of the 

OSSC. 

· OSSC Section 808.1.1 requiring suspended acoustical ceiling systems to be installed in 

accordance with the provisions of ASTM C 635 and ASTM C 636. 

· OSSC Section 1604.1 requiring that buildings structures and parts thereof be designed and 

constructed in accordance with strength design, load and resistance factor design, allowable 

stress design, empirical design, or conventional construction methods, as permitted by the 

applicable material chapters. 

· OSSC Section 1613.1 requiring that every structure, and portion thereof, including 

nonstructural components that are permanently attached to structures, their supports, and 

their attachments, be designed and constructed to resist the effects of earthquake motions in 

accordance with ASCE 7 as modified by Section 1613.7, excluding Chapter 14 and 

Appendix 11A. The seismic design category for a structure is permitted to be determined in 

accordance with Section 1613 or ASCE 7. 

· OSSC Section 1613.6 amending ASCE 7, Section 13.5.6.2.2, Item c, “suspended ceilings” in 

Seismic Design Categories D through F as follows: 

c. For ceiling areas exceeding 1,000 square feet (13.4 m
2
), horizontal 

restraint of the ceiling to the structural system shall be provided. 

· ASCE 7 Section 13.5.6 addressing the design of suspended ceilings with subsections 

13.5.6.2.1 and 13.5.6.2.2 referencing ASTM E 580 for prescriptive design and installations, 

and providing some additional prescriptive requirements in addition to ASTM E 580 for 

Seismic Design Categories D through F. 
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Senior Building Code Specialist 

503-373-7529 

Anthony.J.Rocco@oregon.gov 
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Building Code Specialist 
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Structural Program Chief 
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