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9.560   HAZARDOUS FENCES  
            & WALLS               

In conformance with Medford Code 

Sections 9.560 and 10.731-10.733, 
the following shall be prohibited:  

♦ Electric fencing, except when 

used solely for the control of live-

stock and when the electric line is 

run on the inside (property side) of 

an existing fence;  

♦  Barbed wire, except at a level of 

six (6) or more from the ground;  

♦ Broken glass, barbs or similar 

hazardous material embedded in 

the fence or wall.   

Barbed wire fencing and other fences 

constructed of sharp materials shall 

only be permitted in commercial or 

industrial zoning districts. 

 

 

 

 

CITY DEPARTMENTS  
Building & Safety         774-2350 
Engineering        774-2100 
Fire Department       774-2300 
Planning Department      774-2380 
APWA       1-800-332-2344                     
       (Call before you dig) 

 

 

10.735   EXCEPTIONS TO FENCE  
              HEIGHT 

Where parking, loading, storage, or simi-

lar areas are located above finished 

grade, the height of fences, walls, or 

landscaping required to screen such ar-

eas or space shall be measured above 

the level thereof. 



DEFINITIONS: 

FRONT YARD:  A yard extending the full 
width of the front of a lot between the front  

(street) right-of-way line and the front 

building line. 

REAR YARD: A yard extending the full 
width of the lot in the area between the 

rear lot line and the rear building line. 

SIDE YARD: A yard extending the full 
length of the lot in the area between a side 

lot line and a side building line. 
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SAMPLE FENCE SITE PLAN  

SOUTHEAST OVERLAY                     
ZONING  DISTRICT 

QUESTION:   When do I need a permit? 

TYPE PERMIT REQUIRED? 

Fences  six (6) feet 

or less in height 
No 

Fences over six (6) 

feet in height 
Yes 

Retaining walls over 

four (4) feet in height 
Yes 

There are additional fence regulations that 

apply in the Southeast Overlay zoning dis-

trict (Section 10.382). Contact the Planning 

Department at (541) 774-2380. 

 
10.732  FENCING OF LOTS      
♦ Fencing located with the front yard 

setback area of all zones shall not 

exceed three (3) feet in height.  

♦ Fencing located in the side or rear 

yards shall not exceed eight (8) feet 

in height.   

♦ Fencing shall not conflict with the 

site distance requirements of Sec-

tion 10.735, Clear View of Intersect-

ing Streets. Contact the Engineering 

Department at (541) 774-2100. 

♦ All fencing shall comply with Section 

9.560, Hazardous Fences Prohib-

ited, of the City Code.   

♦ Gates on primary vehicle entrances 

adjacent to public streets shall be 

set back a minimum of twenty (20) 

feet from the right-of-way.   

♦ Fences over six (6) feet in height will 

require a building permit.   

10.731  PROVISIONS FOR FENCES      
Every fence shall be maintained in a 

condition of reasonable repair.  Any 

fence which is dangerous to the public 

safety, health, or welfare shall be con-

sidered a violation of this chapter.   

QUESTION:  Where do I apply for my   
permit? 

You may apply for your permit through the 

City of Medford Building Department.  For 

additional information & fees call         

(541) 774-2350. 


